biografie-en-verhaal

Biografie en verhaal | Frits Burger

In de grote klassieke verhalen (epen) zijn veel van de thema’s die in ons eigen leven spelen te herkennen. Doordat zij raken aan algemeen menselijke thema’s, zijn het juist deze verhalen die de tand des tijds weerstaan.

Elk epos heeft zijn eigen thematiek en dynamiek. Zo ook elke zevenjarige levensperiode in de menselijke biografie. Frits Burger gebruikt de verhalen als hulpmiddel om inzicht te krijgen in de karakteristieken van de diverse levensfasen van de mens en helpt zo de dynamiek van die levensfase te activeren. Oefeningen en vragen ondersteunen dit proces.

Burger behandelt zowel oude als moderne verhalen. Achtereenvolgens staan centraal: de Gilgamesj, de Odyssee, de Beowulf, het Nibelungenlied, de Tristan, de Parzival, de Lohengrin, In de ban van de Ring en de Harry Potter-cyclus.

Toegankelijke hoofdstukken geven informatie zowel over de literaire verhaallijn(en) als de specifieke levensfasekenmerken. Het gedachtegoed van Bernard Lievegoed is hierin op een duidelijke en interessante manier verwerkt. Diens indeling in levensfasen gaat uit van perioden van ongeveer zeven jaar. Bij Gilgamesj hoort globaal de periode van 0 tot 7 jaar en bij Harry Potter die van 56 tot 63 jaar.

(bron: Bol.com)

Dit boek is een aanrader bij de courses Mensbeeld in Coherence, (Op)gaven in leiderschap en Zingeving in werk, waarin we ook werken met de zevenjaarsfasen in de biografie van de mens.

Bestel ‘Biografie en verhaal’ via Bol.com >>