Eindeloos Bewustzijn | Pim van Lommel
Hoe hangen bewustzijn en de hersenen met elkaar samen? Is bewustzijn in de hersenen gelokaliseerd, of zou je de hersenen moeten zien als een transceiver die informatie kunnen ontvangen, verwerken en uitzenden?
In 2001 publiceerde cardioloog Pim van Lommel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet over zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen (BDE) bij 344 Nederlandse patiënten. Zij hadden een hartstilstand in het ziekenhuis gehad. Van hen bleken er 62 een BDE te hebben meegemaakt.
Van Lommels artikel was wereldnieuws. Sindsdien kunnen we niet meer om het verschijnsel bijna-dood ervaring heen. Het is een authentieke ervaring, niet te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort; een BDE verandert mensen blijvend.
In Eindeloos bewustzijn legt van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zon indringende ervaring kunnen hebben. Hij doorspekt zijn betoog met verhalen van mensen die een BDE hebben meegemaakt. Met de meesten van hen heeft Van Lommel persoonlijk contact gehad. Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt is om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.
(bron: Managementboek.nl)
Dit boek is een aanrader bij de courses Mensbeeld in Coherence.
Bestel via Managementboek.nl >>
Liever kijken of luisteren?
Pim van Lommel heeft veelvuldig over dit onderwerp gesproken, bijvoorbeeld bij het Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Ook in de app Luisterbieb van de Nederlandse Bibliotheken is een erg interessante voordracht te beluisteren, waarin Van Lommel helder ingaat op de hersenen en bewustzijn.